VOX: Cărțile care au marcat copilăria mai multor tineri

O carte înseamnă mai mult decât cuvinte, pagini sau copertă. Cartea este, întâi de toate, despre oameni și pentru oameni, este un rezultat al muncii, al trăirilor autorului și nu în ultimul rând, cartea este o entitate. Aceasta poate să ne schimbe, să ne motiveze, să ne inspire, să ne marcheze…

Uneori am vrea să credem că ele vor schimba și lumea.

În acest sens de idei, echipa Bestseller a discutat cu mai mulți tineri și a încercat să afle ce cărți i-au marcat, iar dacă tot ne aflăm în perioada sărbătorilor copiilor, am fost tentați să aflăm ce cărți le-au marcat copilăria.

Elena Balan

Cărțile mi-au adus multe clipe de fericire în copilărie și adolescență. M-au făcut să visez cu ochii deschiși la aventuri fabuloase sau personaje puternice. O carte la care țin foarte mult și care este una dintre primele citite de mine este creația scriitorului Ion Creangă, ,,Amintiri din Copilărie”.

Dacă aș citi-o și în prezent mi-ar plăcea cu siguranță, deoarece Nică reușește să ne inducă în lumea sa plină de năzbâtii, o copilărie pe care cu toții visam să o avem. Îmi amintesc cu mare plăcere și de ,,Fetița cu chibrituri” a autorului Hans Christian Andersen, o poveste extraordinară care ar trebui ca toți copiii să o citească.

Vezi ofertele la cărțile pentru copii pe Bestseller.md în Moldova și Libris.ro în România!

Dumitru Rău

„Ferma Animalelor” de George Orwell este titlul cărții care mi-a marcat copilăria, chiar dacă am citit-o prin clasa a 9-a. Eu am început foarte târziu a citi cărți, abia la sfârșit de gimnaziu, cumva încă mă consider copil și din acest motiv, pot să zic că mi-a marcat tare mult copilăria.

Am învățat mult despre oameni din această carte. Este o poveste a caracterului uman, a libertății pe care cineva o poate câștiga orbește călcând pe cadavre. Mi-a deschis ochii. Orwell este un maestru în a tăia pe viu în cititori și a-i arăta adevărul pe față. „Ferma Animalelor” este o scenetă politică, unde nemijlocit regăsesc aceeași politică moldovenească de ani de zile. Am recitit-o de mai multe ori și îmi dau seama de faptul că este mereu actuală.

Alina Cataraga

Cartea care m-a marcat este „Jane Eyre” de Charlotte Bronte. Deși este o carte „matură”, am pătruns în esența acesteia cu ușurință și mai mult decât atât, am învățat din ea o lecție importantă.

Personajul principal al acestei cărți m-a învățat să fiu puternică, să nu mă plâng de nimic și să muncesc asupra mea ca sa devin mai bună și independentă.

 

Heba Verebcean

Cartea care mi-a marcat copilăria este „Singur pe lume” de Hector Malot. A fost prima carte pe care am citit-o cap-coadă și care m-a determinat să îndrăgesc lectura.

În plus, „Singur pe lume”, este un roman scris cu suflet și cu empatie, unde băiețelul Remi își caută familia și îndură multe pentru asta.

În această căutare, întâlnește mulți oameni pe care-i îndrăgește și alături de care se simte fericit. În această căutare, el învață să prețuiască oamenii din jurul său, lecție pe care am asimilat-o și eu. Mai mult, recomand această carte de fiecare dată celor mai mici și nu doar, din familia mea sau a prietenilor mei, pentru că sunt sigură că o să-i ademenească în lumea cărților.

Vezi toate cărțile pentru copii pe Bestseller.md în Moldova și Libris.ro în România!

Nicolae Chicu

Prin clasa a 5-a am citit o carte întitulată „O viață dedicată sportului”. Nu mai țin minte de cine este scrisă, dar cuprinde o gamă largă de emoții.

Am lecturat-o cu sufletul la gură. Eu jucam foarte mult fotbal și a venit ca un adaos teoretic la acest sport propriu-zis.

M-a marcat, pentru că mi-a dat un imbold să mă înscriu la echipa raională de fotbal „FC Codru”, unde am jucat mulți ani. Să faci sport în perioada sovietică, așa cum a făcut-o eroul cărții, înseamnă sacrificiu, putere și încredere enormă în propriile forțe.

Victoria Gulturean

Povestea „Mica sirenă”, scrisă de Hans Christian Andersen este o poveste de care îmi amintesc cu drag de fiecare dată.

Copilăria mea se rezumă mai bine zis, la poveștile acestui autor și anume „Mica sirenă” m-a cucerit, întrucât de aici se desprinde ideea că dragostea are o putere miraculoasă asupra oricărei ființe.

Totodată, povestea m-a făcut să înțeleg că fiecare alegere trebuie bine gândită, iar consecințele uneori pot aduce atât bucurie, cât și durere.

Cristian Baraghin

Eu nu obișnuiam să citesc în copilărie, am devenit pasionat de lectură abia în liceu. Cu toate acestea, îmi amintesc cu drag de revista „Discovery” pe care-o răsfoiam cu sufletul la gură.

Răsfoiam ziare, reviste, instrucțiuni, dar povești sau cărți – nu. Cu toate acestea, am reușit să compensez în prezent acest fapt.

Articol de Iulia Vrabie: Facebook / Instagram

Vezi ofertele la cărțile pentru copii pe Bestseller.md în Moldova și Libris.ro în România!

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s