4 scriitori care au influențat pentru totdeauna literatura universală

În imensa sa istorie, literatura a fost influențată de scriitori care au atins paroxismul creației. Cu alte cuvinte, ei au reușit să modifice fie stilul, fie ideile și viziunile succesorilor, cristalizându-și numele în canonul universal. În această listă vor fi doar prozatori, respectiv marii inovatori ai dramei și liricii, cum ar fi William Shakespeare, Anton Cehov, Charles Baudelaire, Rainer Maria Rilke sau Paul Valery, nu vor fi incluși.

1. Honore de Balzac


Imagini pentru Honore de BalzacÎncepând cu marele clasic Honore de Balzac, considerat de mulți critici ca fiind cel mai mare scriitor francez, romanul se schimbă prodigios de mult. Bineînțeles, Balzac nu a fost primul scriitor care a descris tipologiile umane sau moravurile, însă, indubitabil, el a reușit să creeze o frescă completă a societății, unde își au locul atât avarii, fariseicii sau alambicații, cât și bonomii sau tinerii luptători cu realitățile inexpugnabile.

După activitatea literară a lui Balzac, orice roman relatat la persoana a III-a, în care apare o amplă descriere a societății și a controverselor interumane, e numit balzacian. Francezul a creat un univers literar totalmente diferit de ce exista înaintea lui, el împânzind în ciclul „Comedia Umană” 95 de opere, ce avea ca idee continuitatea dintr-o operă în alta.

A influențat pe: George Călinescu, Camilo Castelo Branco, Mircea Eliade, Feodor Dostoievski, Marcel Proust etc.

Vezi cărțile scriitorului Honore de Balzac pe Libris.ro!

2. Feodor Dostoievski


Imagine similarăCât de mult mi-ar plăcea Lev Tolstoi, Mihail Bulgakov sau Vladimir Nabokov, însă Feodor Dostoievski este, în opinia mea, cel mai remarcabil scriitor de origine rusă. Pe lângă crearea personajelor epatante din „Crimă și Pedeapsă” sau „Frații Karamazov”, Dostoievski diseminează o nouă filosofie și concepție existențialistă în literatura universală. Autorul plasează protagoniștii operelor într-o continuă dispută cu Dumnezeu, relatând lupta dintre bine și rău.

Personajele dostoievskiene acționează într-un mod atavic și naturalist, de exemplu studentul falit Rodion Raskolinikov, ateul Ivan Karamazov sau gelosul Dmitrii Karamazov relevă cele mai abominabile și grotești trăsături umane, însă sufletele lor devin purificate prin prisma credinței și a recăpătării sentimentului.

Magia lui Dostoievski constă în misterul întrebărilor existențiale din opera acestuia, astfel, putem și astăzi, după mai bine de o sută de ani, să discutăm nopți întregi despre crima lui Raskolinikov, despre cine era, de fapt, bolnav în „Idiotul” sau despre cine a învins în apriga luptă verbală din „Frații Karamazov”, Aleoșa sau Ivan, credința sau ateismul?

A influențat pe: Vladimir Nabokov, Franz Kafka, James Joyce, Albert Camus, Friedrich Nietzsche etc.

Vezi cărțile scriitorului Feodor Dostoievski pe Libris.ro și Bestseller.md!

3. Marcel Proust


Imagini pentru Marcel Proust„În căutarea timpului perdut” – orgiastic, spectral, apoteozat, prolix, apexul spre care tinde sistemul solar al literaturii secolului XX. Marcel Proust – geniu. Așa poate fi caracterizată grandioasa operă, scrisă într-un stil emfatic, și autorul acesteea. Un roman care, odată ce îl citești, devine o particulă inerentă din fibra ta antropologică. Dar cum ar putea o lucrare atât de grea, în care orice element infinitezimal e descris în zeci de pagini, să placă atât de mult, încât să refuzi pentru o perioadă de timp să citești orice altceva? Răspunsul e stilul lui Proust, care, încet, vine peste tine ca o eufonie de jazz, ca jocul de șah, creându-ți o dependență perfectă, inefabilă.

Acest scriitor a metamorfozat romanul psihologic, a revoluționat estetica literaturii, elaborându-și propriul stil, și a intrat în labirinturile gândirii umane, analizând orice gând sau gest. El a introdus introspecția în literatură, adică analizarea propriilor stări mentale și emoționale și a reușit să evadeze din șabloanele romanului tradițional. De asemenea, „În căutarea timpului pierdut” e primul roman despre scrierea unui roman, termenul teoretic fiind „metaroman”.

A influențat pe:

Vladimir Nabokov. Recent am citit „Lolita”, unde în partea a II-a, capitolul 25, rusul lasă o surpriză pentru iubitorii lui Marcel Proust „Cartea mea o prezintă pe Lolita; iar acum când am ajuns la partea ce s-ar fi putut intitula (dacă nu m-ar fi împiedicat un alt martir al combustiei interioare) „Dolores Disparue…””, volumul șase din romanul lui Marcel Proust numindu-se „Albertine Disparue”.

Camil Petrescu. Autorul român, de asemenea, a lăsat un „easter egg” pentru iubitorii lui Proust, denumind unul din personajele episodice din „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” Madeleine, prăjitura care-l făcea pe Marcel Proust să se întoarcă în copilărie, folosindu-se de memoria involuntară, un alt procedeu artistic al acestuia).

Alți scriitori influențați de opera lui Marcel Proust sunt: Marin Preda, Virginia Woolf, Samuel Beckett etc.

Vezi cărțile scriitorului Marcel Proust pe Libris.ro!

4. Franz Kafka


Imagini pentru Franz KafkaCând vorbim despre lucrări absurde invocăm în primul rând operele lui Eugen Ionescu, Albert Camus, James Joyce sau William Faulkner însă, de fapt, ar trebui să ne amintim de Franz Kafka, pentru că el este constanta absurdului în literatură. În „Procesul”, Kafka schițează un personaj cu un comportament absurd, aflat într-o situație ilogică, iar acțiunea se petrece într-un mediu irațional, unde la tribuna din sala de judecată se află un jurnal pornografic, în loc de un cod de legi, iar avocații își dau întâlniri secrete cu judecătorii, care, la rândul lor, își dau întâlniri private cu procurorii.

O țesătură de elemente și evenimente stranii, în care e relatată supremația forței brute asupra dreptății și frica oarbă în fața legii. Într-o altă lucrare scrisă de Kafka, „Metamorfoza”, absurdul e relevat prin transformarea protagonistului într-o insectă, fapt ce a declanșat un șir de alte metamorfeze, tatăl redevenind capul familiei, iar mezina, Grete, metamorfozându-se atât fizic, cât și psihic. Din nefericire, Kafka nu a reușit să scrie până la sfârșit niciun roman, respectiv nu putem afla ce s-a întâmplat cu martirul capitalismului din „America” sau dacă birocrația a fost învinsă în „Castelul”.

A influențat pe: Mircea Cărtărescu, Eugen Ionescu, Albert Camus, James Joyce, Mihail Bulgakov etc.

Vezi cărțile scriitorului Feodor Dostoievski pe Libris.ro și Bestseller.md!

***

Ați citit un articol în care obiectivismul a fost secerat de subiectivism. Asta e părerea mea personală și mulți dintre voi mi-ați putea reproșa că nu am introdus scriitori precum Lev Tolstoi, Johann Wolfgang von Goethe, Gustave Flaubert sau James Joyce, dar luând în considerare experiența mea de cititor, eu cred că anume acești patru granzi ai literaturii au schimbat-o și au influențat-o totalmente.

Aștept părerile voastre în comentarii, precum și o critică constructivă referitoare la acest articol. De asemenea, am încercat pe cât am putut să nu rezum cărțile, dat fiind faptul că poate ați trecut cu vederea adevăratele capodopere ale acestor creatori.

Articol de Daniel Năstase. Urmărește pe Facebook!

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s