Inventatorul primului helicopter funcțional și conducător al mai multor proiecte NASA, născut în Moldova. Află despre cine este vorba!

gheorghe-botezat

În „Cartea de Aur a Basarabiei și Republicii Moldova” de Denis Roșca aflăm că Gheorghe Botezatu, născut la 7 iunie 1882 în Basarabia fost inventatorul primului helicopter funcțional și conducător al mai multor proiecte NASA.

Primele proiecte ale elicopterului și ale aeronavelor, Botezatu le-a realizat în Imperiul Țarist, dar revoluția din 1917 l-a forțat să părăsească țara și să întrerupă finisarea proiectului. În 1918 a fost invitat să lucreze în calitate de expert în cadrul NASA din SUA, precum și să țină cursuri la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și Universitatea Columbia.

În 1921, Comandamentul Forțelor Armate al SUA i-a propus să realizeze construcția helicopterului în centrul de cercetare de aviație Wright Field (Dayton). Primul helicopter al Armatei Statelor Unite a zburat în decembrie 1922. Aparatul a fost unul de succes pentru timpul său. Capacitatea sa de încărcare a rămas neîntrecută până în anii 40. Cu toate acestea, armata americană a ales să se abțină de la alocarea de fonduri suplimentare pentru helicoptere, considerând producția în serie prematură.

Având un caracter aprins, Botezatu a decis să vină la New York și a fondat, în 1926, propria companie „De Botezat Impeller Company” pentru a produce ventilatoarele axiale de înaltă presiune, depășind ventilatoare contrifugale convenționale. Compania sa a câștigat concursul Flotei a Statelor Unite, iar ventilatoarele sale s-au instalat pe noile crucișatoare americane, după care au fost urmat cu comenzi pentru clădirile industriale și rezidențiale.

În 1936, Botezatu a decis să revină pentru a construi helicoptere. Împreună cu un alt emigrant rus, pilot remarcabil și inginer, B. Sergheev, el a fondat compania „Airc-Screw Research Syndicate”. Primul model experimental-helicopter SV-2 – a fost construit de către companie în 1938, el având un aspect original și sistem de control. După testele de zvor s-a recurs la reconstruirea lui în 1940 într-un model mai avansat SV-5. Finalizarea, testarea și dezvoltarea noului model nu au fost posibile. În același an, Botezatu a murit în timpul intervenției chirurgicale cardiace, la vârsta de 58 de ani.

În semn de recunoaştere şi preţuire a meritelor sale în inventică şi cercetare, Muzeul Naţional al Aerului şi al Spaţiului din Washington a expus părţi din elicopterul său care pot fi văzute şi în zilele noastre.

Comandă „Cartea de Aur a Basarabiei și Republicii Moldova” și află biografiile a peste 1000 de personalități originare din Basarabia care au avut un impact în istoria Basarabiei și a lumii. 

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s