Volumul I „Amintiri din Viitor” de Andreea Russo. Recenzie GoodRead.ro și Citate

Volumul I al trilogiei „Amintiri din viitor” de Andreea Russo

Volumul I al trilogiei „Amintiri din viitor” de Andreea Russo

Auzisem de „Amintiri din viitor” de multă vreme, dar, cum fac eu, m-am încăpățânat să o citesc. Numai păreri bune peste tot, pur și simplu nu puteam să concep că există o carte care să fie numai lăudată. Exagerați cu toții, mi-am spus atunci. M-am înșelat, îmi spun acum.

Andreea Russo e o tânără autoare din Republica Moldova, pe care o urmăream de mult pe rețelele de socializare și am remarcat cât de frumos gândește. Cât de real. A debutat cu „Amintiri din viitor” la Editura Bestseller, în anul 2015.

Când mi s-a oferit așadar oportunitatea de a citi „Amintiri din viitor”, n-am mai refuzat. Mă împotrivisem prea mult timp dorinței de a citi acest roman, și am cedat, așteptându-mă să îmi plâng dezamăgirile legate de el la final.

Am desfăcut entuziasmată coletul primit, și coperta Amintirilor m-a izbit precum izbește un val malul oceanului. Atâta puritate concentrată în doi ochi frumoși, de copil. Ina Moroșanu, cea care s-a ocupat de coperta volumașului, a făcut o treabă grozavă, clar.

„Amintiri din viitor” nu e despre fericire. E despre iubire. Și de cele mai multe ori, iubirea și fericirea au direcții opuse. E despre lacrimă și curaj, despre o lume crudă, rece, meschină și hedonistă, despre puritatea unui spirit printre reputații pătate de orgolii și neputințe.

Îți place cartea până acum? Vezi toate cărțile autoarei Andreea Russo.

Am ajuns într-o lume paradoxală, o lume în care, în pofida faptului că putem auzi, vedea și vorbi, suntem surzi, orbi și muți.

Ni se prezintă povestea lui Mir, un tânăr anormal prin normalitatea lui, am zice. Mir e diferit; deși trăiește în prezent, toate amintirile, visele, coșmarurile lui sunt în viitor. Nu un clarvăzător, dar un anormal, așa se crede el. Mir e de fapt doar diferit, și în societatea contemporană, a fi diferit e și binecuvântare și blestem. Ce faci atunci când nu trecutul te vânează, ci viitorul? Ce faci când știi cum arată Sfârșitul, l-ai văzut, l-ai simțit curgându-ți prin fiecare venă ca mai apoi să te resemnezi?

Suntem o simplă bucată de carne ce tremură și plânge continuu, iar în loc de sânge prin venele noastre curge groaza.

Mir învață să trăiască cu acest blestem, învață să-l ia ca atare și să-și accepte viitorul fără a încerca să-l schimbe. Un personaj rotund, complex, tridimensional, în care m-am regăsit ciudat de mult și cred că nu sunt singura. Un adevărat reprezentant al generației sale, un tip care zâmbește mai mult decât toți și e mai trist decât toți ceilalți la un loc. Inteligent încă din copilărie, Mir învață să trăiască precum un om normal, anexându-și abilitatea de a vedea viitorul propriului eu, încercând să accepte ce i-a fost dat.

Am plâns și am râs. A fost întuneric și a fost lumină. „Amintiri din viitor” m-a făcut să suspin și să țip, m-a făcut să reformulez întrebările la care mă plângeam că nu găsesc răspuns. Existăm, dar trăim cu adevărat? „Amintiri din viitor” e povestea unui personaj care speră și se resemnează, care iubește cu toate ființa. „Amintiri din viitor” e despre acceptare, despre dorință, despre cum, uneori, ne trezim cu amnezie și tot ce vedem e ziua de mâine. Suntem, dar parcă nu e de ajuns. Am fost, dar iată că am rămas. Vom fi, dar tot vom pieri.

— Arianna Suduc, editor GoodRead.ro

CITATE DIN CARTE


„Să fii apreciat și condamnat în același timp. E ceva tipic pentru zilele noastre, nu-i aşa?”

„Nu m-am decepționat în iubire. Iubirea e sacră. M-am decepționat în oameni!”

„Cum să descrii ființa iubită în cuvinte? Pentru mine e imposibil. Oricâtă putere ar avea cuvântul, sentimentul în sine e mereu învingător.”

„Nimeni, absolut nimeni nu pleacă de acolo unde îi este bine.”

„Cel mai trist e faptul că nu suntem în stare să comunicăm sincer cu persoanele dragi.”

„Nu pot să o descriu pe ea, dar pot să mă descriu pe mine în momentele în care am fost alături de ea: un om împlinit, care se bucură de orice amănunt; un om care cunoaște încotro merge, pentru ce luptă și unde are să ajungă; un om fericit.”

„Cel mai important în viață este să te găsești pe tine, să te cunoști și să te înțelegi.”

„Nu căuta acceptarea în altă parte. Tu ești cel care se acceptă, trebuie să o faci, dacă vrei să ai o viață împlinită. Tu reprezinți viața.”

„Omul caută mereu dovezi, dar adevărata credință constă în a crede fără a vedea, fără a auzi. Doar simți, atât.”

„În ziua de azi și cerul e fățarnic.”

„Dacă, într-un moment în viaţa voastră totul pare negru, bucuraţi-vă, aveţi ocazia să creaţi sublimul. Niciodată să nu vă fie frică de întuneric, el e divin. Să vă fie frică de soare, el poate arde.”

„Mereu trebuie să cauți ceva nou, să zâmbești alături de alți oameni, să admiri o altă privire, să fii nebun după un alt glas, miros… Caută-te pretutindeni. Vei găsi în alți oameni bucăți din tine.”

„Doare enorm ideea că vei fi respins doar din motiv că ești tu, un om diferit.”

„Dacă ați ști când treceți pe lângă un viitor prieten, dușman, suflet pereche, probabil ați fi mai atenți la trecători.”

„La fericire nu ai cum să ajungi fără să nu îți murdărești papucii de tristețe.”

„…Şi uneori plecăm. Plecăm în pofida faptului că iubim. Plecăm în pofida faptului că în locul spre care ne îndreptăm vom da doar de frig. Plecăm din simplul motiv că nu mai rezistăm sau poate pentru că ne-am pierdut pe noi înşine.”

„Fă o pauză. Nu te uita în jur, privește în tine. Acolo înăuntrul tău, vei găsi toate răspunsurile, vei găsi liniștea, doar caut-o.”

Comandă acum Volumul I „Amintiri din viitor”!

Un gând despre &8222;Volumul I „Amintiri din Viitor” de Andreea Russo. Recenzie GoodRead.ro și Citate&8221;

  1. Mi-a plăcut foarte mult „Amintiri din viitor” mai ales pentru că a fost altfel. A fost (și este) cea mai reală carte pe care am citit-o vreodată. Are in ea ceva sincer în ciuda faptului că acțiunea pare să aparțină domeniului fantastic. Profundă și necruțătoare. A fost minunata.

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s