„Fata cu vise alb-negru” de Andreea Russo. Recenzie GoodRead.ro

Fata cu vise alb-negru de Andreea Russo

Fotografie de Ecaterina Mașcauțan

Mi-a plăcut Andreea Russo încă de când i-am citit Amintirile (din viitor). Am regăsit în ea oglindirea unui om sincer și frumos, care scrie despre cum viața poate fi vis și totodată coșmar. Fata cu vise alb-negru a fost o lectură care m-a captivat de la prima până la ultima pagină. Total diferit de trilogia Amintiri din viitor, cu un fir narativ de-a dreptul intrigant și o protagonistă de care m-am îndrăgostit, Fata cu vise alb-negru mi-a intrat sub piele, în special mulțumită unicității scriitorești de care a dat dovadă Andreea.

Ființele de hârtie ale autoarei au fost punctul forte al romanului. Protagonista, Andana, o tânăra puternică, de o frumusețe copleșitoare (eu mi-o imaginez ca pe-un soi de zeitate grecească, dar cu geacă de piele) are un singur vis: vrea să devină detectiv. Tatăl ei însă, nu își dorește ca fiica sa să-i urmeze cariera, cunoscând pericolul, supunând-o pe aceasta unui test. Astfel, dacă Andana o găsește pe femeia dispărută acum 24 de ani, Mia, se poate considera detectiv.

Și aici intervine întrebarea Ce faci? Ce faci când toți pe care îi cunoști parcă vor să-ți pună bețe în roate în îndeplinirea celui mai arzător vis? Ce faci când nu mai poți să revii din cenușă, asemenea păsării Pheonix? Ce faci atunci când răspunsul la întrebarea ce faci? nu mai e bine?

În dependență de cât achităm pentru bilet, așa și ne așezăm, cineva pe locuri mai bune, altcineva pe locuri mai puțin bune. Totuși unii sunt invitați, pentru unii altcineva achită locul, deci, aceștia nu știu ce înseamnă să muncești și să primești un loc binemeritat.

Fata cu vise-alb negru e o carte care mi-a fost dicționar. Am învățat ce înseamnă dragostea, ce înseamnă să lupți, să pierzi, și să încerci din nou. Și Fata cu vise alb-negru m-a învățat un lucru pe care nu l-am găsit definit nicăieri, și anume cum să colorezi un destin când ai la dispoziție doar două culori. Sau, mai bine spus, poți colora destinul ori îl lași pe el să te coloreze?

Fata cu vise alb-negru e un roman care pare extrem de accesibil la prima vedere, poate chiar lejer. Dar am fost surprinsă de profunzimea literară cu care și-a tratat autoarea personajele, dar, mai ales, de evoluția pe care am remarcat-o, o evoluție care, cu siguranță, va fi remarcată de toți cititorii de YA și nu numai.

Comandă cartea pe Bestseller.md (Livrare Gratis în Moldova)

Am citit Fata cu vise alb-negru de Andreea Russo printre căni de ceai și decorațiuni de Crăciun, simțind cum romanul în sine mă inundă în scorțișoară. O lectură mai-mult-decât copleșitoare, un roman polițist contemporan care intră, inevitabil, în topul meu de cărți preferate. Recomand Fata cu vise alb-negru tuturor celor care speră că o să se regăsească, printre nopțile pline de lacrimi curgând pe obrazul rece, printre visele pe lângă care curcubeul a uitat să apară.

Recenzie de Arianna Suduc, editor Goodread.ro

CITATE DIN CARTE

„Să îți bazezi viitorul pe un om e cea mai cumplită greșeală pe care o poți comite.”

„Oamenii curajoși sunt o raritate. Curajul în sine e un fenomen rar. Cu toate că trăim în perioade pașnice, ne este frică de propria opinie, viziune și de propriul scop. Ne este frică de noi și ne este frică de viața noastră. Doar oamenii curajoși trăiesc cu adevărat. Ceilalți îi invidiază.”

„Oare culorile ne definesc, oare noi nu suntem ceva mai profund decât simple culori? Dar umbra pe acest fundal negru, nu are nicio semnificație? Iar dacă mă apropii de tine, fac acest pas și încă unul, nu are semnificație? Distanța dintre noi? Uite, mai fac un pas, câțiva centimetri ne despart, dar dacă te sărut, oare sentimentul nu va avea semnificație?”

„Pur și simplu a dispărut. Din nefericire, în viață mulți oameni dispar pentru totdeauna, în pofida faptului că mereu credem că suntem în stare să-i ținem pe cei dragi alături.”

„Adevărul adesea doare, dar durerea poate să ne trezească la viață.”

„Singurătatea rar se manifestă în vise, cel puțin, eu, niciodată nu am fost singură într-un vis.”

„Mă preocupa o întrebare: Mă îndrăgostesc în vis sau mă îndrăgostesc de un vis?”

Comandă cartea pe Bestseller.md (Livrare Gratis în Moldova)

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s