Romanul „În umbra pașilor tăi” de Vitali Cipileaga. Recenzie Substraturi.ro

In-umbra-pasilor-tai-vitali-cipileaga-editura-bestseller

Fotografie de Alex Ion (București, România)

După De vorbă cu Emma, o carte care a ajuns la inimile multor cititori, Vitali Gipileaga ne răscoleşte cu romanul În umbra paşilor tăi, publicat de curând de Editura Bestseller. Un roman despre regăsirea sinelui pierdut, un drum lung şi dureros, dar care o dată parcurs te ajută să renaşti. Mai viu ca niciodată. Nu este un roman de dragoste. Mai mult un roman despre dragoste.

Cred cu tărie că cea mai mare pierdere o trăim atunci când cineva drag nouă nu mai este printre noi şi nicio durere nu poate fi la fel de mare.

În umbra paşilor tăi este povestea lui Theodor, un tânăr cutremurat de pierderea dureroasă a iubitei. Iar aici nu vorbim despre o despărţire, ci despre o pierdere definitivă şi mult mai cumplită: moartea.

Dar, înainte de a intra în profunzimi, cine este Theodor? Cu trecut potrivnic, a reuşit să se ridice prin forţe proprii, devenind proprietarul unui local din Bucureşti, Pariso. Este un bărbat cu o infăţişare perfectă, dar inabordabil, şi gusturi de lifestyle selecte.

Bea whisky şi ascultă muzică la pick-up, discuri cumpărate din Centrul Vechi, de la Antiques and Handmade, mai precis. Muzică bună, veche, răsună din salonul casei. La prima vedere nu ai spune că are mai puţin de 40 de ani, dacă ar fi să ţii seamă strict de aceste caracteristici ale personajului.

Ce m-a surpins plăcut a fost acurateţea cu care este transmisă durerea lui Theo şi trauma suferită după pierderea Paulei. Theo trăieşte pe mod automat, refuzând să se bucure de viaţă în adevăratul sens al cuvântului sau să se ataşeze de o altă femeie, deplin, aşa cum a făcut-o înainte ca viaţa să-i răpească fiinţa pe care o preţuia cel mai mult.

Ascultă online audiobook-ul „În umbra pașilor tăi” în lectura actorilor Nicu Țurcanu și Daniela Burlaca.

Şi dacă durerea surdă pe care o simţea la fiecare pas nu era suficientă, cineva cu intenţii îndoielnice decide să-l răvăşească şi mai mult. Theo primeşte o serie de scrisori anonime, pline de sfaturi despre viaţa şi dragoste, care în loc să-l ajute să depăşească perioada grea a vieţii lui, mai mult îl intrigă şi îl umplu de neîncredere:

O senzaţie ciudată îţi umple întreg corpul din momentul în care ştii ca cineva te iubeşte. Te simţi responsabil de sentimentele celuilalt, de felul în care îşi trăieşte viaţa, de zâmbetul şi de ochii săi trişti. Vrei să ataşezi o parte din tine de spiritul său, acea parte să-i intre sub carne, să-i urmărească fiecare mişcare şi fiecare gest

Odată şi odată istoria comună a doi oameni se va stinge. Şi nu contează când, dar cum. Plecând pe uşa din faţă, vei lăsa în urmă zâmbetul celuilalt, sub care se va ascunde o durere imensă. Plecând ca un laş, vei trăi o victorie de moment, Dar, în scurt timp, regretele vor bate la uşa ta. Şi numai atunci când nu pleci, dar nici nu vrei să rămâi, provoci ambilor suferinţă. Răneşti un om, şi chiar dacă celălalt se va răzbuna plecând, vei şti că rana voastră nu se va închide niciodată.

Curând Theodor o întâlneşte pe Laura, care este o „provocare, o surpriză, o frământare”.

Laura era o jucătoare excentrică, o noutate pe care încerca s-o asimileze, dar ale cărei informaţii cădeau ca stelele, uneori meteoric, scuipând foc, alteori suav şi mângâietor ca picăturile de ploaie. Era diferită de toate femeile din viaţa lui. ceea ce o făcea de zeci de ori mai incredibilă, în toate sensurile cuvântului.

Din nefericire, îndoielile şi neincrederea lui Theo, scrisorile anonime pe care le primeşte, vor face ca povestea de dragoste care se naşte între ei, să se termine înainte să înceapă cu adevărat.

Deznodământul este imprevizibil. Într-un final lucrurile care nu aveau vreo logică aparentă, se leaga, deşi puţin forţat şi greu de crezut. Aflăm cine se ascunde în spatele scrisorilor anonime, în ce scop şi ce amestec are Laura în toată povestea.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, n-aş vrea să vă spun mai mult, pentru a vă putea bucura de lectură.

Încheierea romanului vine cu elucidarea de care şi cititorul şi Theodor aveau nevoie şi, mai ales, cu liniştea interioară proaspăt regăsită.

Recenzie via Substraturi.ro

Comandă online cartea pe Elefant.ro (Livrare în România) sau Bestseller.md (Livrare în Moldova sau Internațional).

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s