Romanul „Doamna Bovary” de Gustave Flaubert. Recenzie și Citate

madame-bovary-2015-movie

„Doamna Bovary” este o revelaţie; la 150 de ani de la publicare, păstrează prospeţimea unui roman în curs de apariţie. Pentru „Doamna Bovary”, Gustave Flaubert a fost acuzat de ofensă adusă moralei publice, fapt ce a asigurat în cele din urmă popularitatea cărții. Romanul a fost adăugat în volumul „1001 de Cărți de Citit Într-o Viață”, coordonat de Peter Boxall.

Flaubert redă povestea adulterului ca un element banal şi lipsit de eroism a micii burghezii provinciale în care trăieşte. Dar tot el o face frumoasă, sordidă, melancolică şi veselă, se amuză de emoţiile duse până la psihoză şi de încurcăturile sentimentale pe care clişeele nu le pot ascunde, şi nici cuprinde.

Emma Bovary, о frumuseţe încorsetată într-o căsnicie plictisitoare, tânjeşte după imensele şi minunatele emoţii pe care le găseşte în romanele de dragoste pe care le devorează. Viaţa, soţul, imaginaţia nu sunt de ajuns: îşi ia un amant, apoi altul, dar nici ei nu îi satisfac apetitul.

Flaubert nu o ia pe Emma în derâdere, şi nici nu sentimentalizează, moralizează sau descrie bucuria şi disperarea sa ca eroice. Naratorul impersonal şi prozaic, un monstru de precizie şi detaşare, şi totuşi o persoană drăgăstoasă, aproape fermecătoare, îşi bate joc de tot, de la distanţă, şi redă totul cu duioşie şi meticulozitate. Rezultatul este un context complex – nu numai pentru Emma, ci şi pentru roman, pentru scriitură.

Recenzie de Peter Manson în volumul „1001 de Cărți de Citit Într-o Viață”, coord. Peter Boxall.


CITATE DIN CARTE

„Iubirea, trebuia să vină pe neaşteptate, cu tunete şi fulgere – uragan din cer care se prăbuşeşte peste viaţă, o schimbă total, smulge voinţele precum frunzele şi târăşte cu el în furtună inima.”

„Nu-i deșert, nu-i prăpastie, nici ocean pe care nu le-aș putea trece cu tine. Cu cât vom trăi mai mult împreună, viața va fi că o îmbratisare tot mai strânsa, mai deplina! Nu ne va mai tulbura nimic, nici o grija, nici o piedica! Vom fi singuri, numai unul al altuia, pe veci… ”

„Viitorul era un coridor întunecat de tot și cu ușa din fund bine încuiată.”


FILM ȘI TEATRU

Romanul a avut numeroase ecranizări, cea mai recentă fiind în anul 2014 a regizoarei Sophie Barthes.

În 2016 la Chișinău, Teatrul Studio „Geneza-Art” a pus în scenă romanul „Doamna Bovary” în regia Danielei Burlaca.


APRECIERI

„Mulți scriitori, printre care și eu, au încercat, la un moment dat, să fie Flaubert.” — Orhan Pamuk, scriitor turc, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2006

„Gustave Flaubert mânuieşte pana ca alţii bisturiul.”— Charles Augustin Sainte-Beuve, critic literar, poet și prozator francez

„Ştiam ce fel de scriitor mi-ar fi plăcut să fiu şi mai ştiam că aveam să fiu îndrăgostit până la moarte de Emma Bovary.”— Mario Vargas Llosa, scriitor peruan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2010

„O capodoperă.”—  Julian Barnes, scriitor britanic, premiul Booker în 2011

Comandă romanul „Doamna Bovary” pe Libris.ro (Livrare în România) sau Bestseller.md (Livrare în Moldova și Internațional).

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s