Află incredibila poveste a romanului „Alchimistul” de la însuși autorul Paulo Coelho

the-alchemist-paulo-coelho

De la apariție, Alchimistul a fost tradus în 80 de limbi, a stabilit recorduri absolute de vânzări și a schimbat nenumărate vieți. Află mai jos incredibila poveste a romanului „Alchimistul” relatată de autorul Paulo Coelho la aniversarea a 25 de ani de la lansarea cărții.

„Acum 25 de ani, când a fost publicat pentru prima dată în Brazilia, ţara mea natală, nimeni nu i-a dat vreo importanţă Alchimistului. Un librar din nord-estul ţării mi-a spus că în prima săptămână de la lansare a fost cumpărat un singur exemplar. Au mai trecut apoi şase luni până să vândă al doilea exemplar, iar cumpărătorul era acelaşi! Şi cine ştie cât timp a mai trecut până să vândă a treia carte!

Până la sfârşitul anului, tuturor le era limpede că Alchimistul nu merge. Editorul meu a hotărât să scape de mine şi a reziliat contractul. S-a spălat pe mâini şi mi-a pus practic cartea în braţe. Aveam 41 de ani şi eram disperat.

Dar niciodată nu mi-am pierdut credinţa în cartea pe care am scris-o şi nici nu mi-am abandonat viziunea. De ce? Pentru că toată fiinţa mea, inima şi sufletul, era în paginile acelea, iar eu trăiam acea metaforă. Un om porneşte la drum, având în minte un loc plin de frumuseţe şi magie, în căutarea unei comori necunoscute. La sfârşitul călătoriei sale, îşi dă seama că în tot acest timp comoara a fost cu el. Eu mi-am urmat Legenda Personală, şi comoara mea a fost darul de a scrie. Şi am vrut să împart această comoară cu toată lumea.

Aşa cum am scris în Alchimistul, atunci când îţi doreşti ceva, întregul univers conspiră pentru a-ți îndeplini dorinţa. Am început să bat la uşile altor edituri. Una dintre ele s-a deschis, iar editorul a crezut în mine şi în cartea mea şi a fost de acord să îi dea Alchimistului a doua şansă. încetul cu încetul, cartea a începui să se vândă – 3 000, apoi 6 000, apoi 10 000 de exemplare într-un an.

Opt luni mai târziu, un american care călătorea în Brazilia a intrat într-o librărie şi a cumpărat cartea. Voia s-o traducă şi să mă ajute să găsesc un editor în Statele Unite. HarperCollins a fost de acord să prezinte Alchimistul cititorilor americani, publicându-l cu mare vâlvă: reclamă în New York Times şi alte publicaţii influente, interviuri la radio şi televiziune. Dar chiar şi aşa cartea a avut nevoie de timp, la fel ca în Brazilia, ca să se vândă şi să ajungă la publicul ei din Statele Unite. Însă într-o zi Bill Clinton a fost fotografiat ieşind din Casa Albă cu un exemplar în mână. Apoi, Madonna mi-a lăudat cartea în revista Vanity Fa ir, şi dintr-odatăfel defel de oameni, de la Ruslt Limbaugh şi Will Smith la studenţi şi mame casnice, au început să-i acorde atenţie.

Comandă online romanul „Alchimistul” de Paulo Coelho pe Libris.ro (Livrare Gratis în România) sau Bestseller.md (Livrare în Moldova și Internațional).

Alchimistul a devenit un fenomen spontan şi organic. Cartea a ajuns în topul de vânzări al publicației New York Times, un reper important pentru orice autor, şi a rămas acolo timp de 267 de săptămâni. Alchimistul a fost tradus în 80 de limbi, devenind cea mai tradusă carte a unui autor în viaţă, şi este considerat una dintre cele mai bune zece cărţi ale secolului XX.

Oamenii mă tot întreabă dacă am ştiut că Alchimistul va avea un asemenea succes. Răspunsul este nu. Habar n-aveam. De unde să fi ştiut? Când m-am hotărât să scriu Alchimistul, nu ştiam decât că vreau să scriu despre sufletul meu. Am vrut să scriu despre încercarea mea de a-mi găsi comoara. Am vrut să urmez semnele, pentru că ştiam chiar şi atunci că semnele sunt limba lui Dumnezeu.

Deşi împlineşte 25 de ani, Alchimistul nu face parte din trecut. Este o carte vie. La fel ca inima şi sufletul meu, trăieşte, pentru că inima şi sufletul meu sunt în ea. Iar inima şi sufletul meu sunt inima şi sufletul vostru. Eu sunt Santiago, păstorul care-şi caută comoara, la fel cum şi voi sunteţi Santiago, căutându-vă comoara. Povestea unuia este povestea tuturor, şi căutările unui om sunt căutările întregii omeniri. Acesta este, cred eu, motivul pentru care, după atâţia ani, Alchimistul vorbeşte pe limba atâtor oameni, din culturi diferite şi din toate colţurile lumii.

Recitesc cu sfinţenie Alchimistul şi de fiecare dată retrăiesc senzaţiile pe care le-am simţit când l-am scris. Am să vă spun ce simt. Fericire, pentru că mă regăsesc întru totul acolo, aşa cum vă regăsesc şi pe voi toţi în acelaşi timp. Fericire şi pentru că ştiu că nu sunt niciodată singur. Oriunde mă duc, oamenii mă înţeleg. Îmi înţeleg sufletul. Iar acest lucru îmi dă speranţă.

Când citesc despre conflictele lumii în care trăim – conflicte politice, conflicte economice, conflicte culturale – îmi amintesc că stă în puterea noastră să construim punţi. Chiar dacă aproapele meu nu-mi înţelege religia sau opţiunile politice, el îmi poate înţelege povestea. Iar dacă îmi poate înţelege povestea, atunci distanța dintre noi nu poate fi niciodată prea mare. Stă în puterea mea să construiesc o punte. Există întotdeauna o şansă de reconciliere, o şansă ca într-o bună zi să stăm amândoi la aceeaşi masă şi să punem capăt şirului de conflicte. Şi în acea zi el îmi va spune povestea lui, iar eu i-o voi spune pe a mea.”

PAULO COELHO

Vezi toate cărțile autorului Paulo Coelho pe Libris.ro (România) sau Bestseller.md (Moldova și Internațional).

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s