„Maitreyi” de Mircea Eliade – Recenzie și Citate

Mircea Eliade și Maitreyi Devi. Bhowanipore 1933. Foto: Thedailystar.net

Mircea Eliade și Maitreyi Devi. Bhowanipore, 1933. Foto: The Daily Star Bangladesh

Romanul pornește de la jurnalul de memorii al autorului în care Allan (Mircea) descoperă cultura și spiritalitatea indiană, lucrând la compania inginerului Narendra Sen din Calcutta în anii 30′ ai secolului trecut.

Viața lui Allan se schimbă dramatic atunci când domnul Sen îl invită să locuiască în casa lui din Bhowanipore și astfel o întâlnește pe fiica sa, Maiytrei. Allan se îndrăgostește de Maitreyi, construind împreună o relație intensă, ținută secret față de restul familiei. Dar ce se poate întâmpla când în feeria dragostei nu-i mai vezi pe cei din jur?

Romanul ne prezintă o dragoste interzisă, în stil shakespearian, în care diferențele culturale și tradițiile religioase pun piedici relației dintre Maitreyi și Allan.

Prin Maitreyi descrisă atât de frumos de Mircea Eliade descoperim împreună cu autorul o Indie a armoniei, a iubirii și a contrastelor.


Opinii critice

„Este un roman erotic și exotic: erotismul apare ca domeniu de confruntare, acomodare și comunicare până la comuniune momentană a două lumi străine prin convențiile de înțelegere a vieții.– Marian Popa

„Carte de extaz senzorial și mistica dăruirii, Maitreyi este mai mult decât o sumă de febre erotice, traversate în decorul „literaturii coloniale” cu fervori gidiano-papiniene.”Dan C. Mihăilescu

Maitreyi este una din acele cărți cu destin de miracol în cariera unui scriitor și chiar a unei generații.” – Pompiliu Constantinescu

Maitreyi e o simfonie a iubirii trupești, o Kamasutra sublimată, chintesențială.” – Șerban Cioculescu

„Eliade încearcă să construiască, după o formulă a lui Bachelard, o mitologie a sediucției, reușește, în bună parte.” Eugen Simion

Comandă cartea „Maitreyi” de Mircea Eliade pe Libris.ro (Livrare în România) sau Bestseller.md (Livrare în Moldova și Internațional)!


Epigraf

Tomar ki mane acche Maitreyi? Yadi thake, tahale ki kshama karte paro?…

„Oare îți mai aduci aminte de mine, Maitreyi? Și dacă îți amintești, cum poți să mă ierți?…”


Citate din carte

„Nu știu cât a durat privirea aceea, dar ea nu se asemăna cu nicio privire întâlnită și îmbrățișată până atunci.”

„Allan: – Și de ce nu vrei să mă superi?
Maitreyi: – Pentru că sunteți oaspetele nostru. Un oaspete este trimis de Dumnezeu…”

„Mă privi iarăși, de astă dată atât de straniu (oh! cum am să pot eu sugera privirile ei, niciodată aceleași, niciodată), încât rămasei și eu cu ochii deschiși, sorbind-o.”

„Nu are o frumusețe regulată, ci dincolo de canoane, expresivă până la răzvrătire, fermecătoare în sensul magic al cuvântului. Recunosc că nu mi-am putut lua gândul de la ea toată noaptea. Și-acum, în loc să lucrez, mă gândesc la ea, imagine pală în sari albastră, de mătase întunecată cu înflorituri de aur. Și părul… Persanii aveau dreptate, în poeme, asemănându-l șerpilor. Ce va fi, nu știu. Probabil voi uita…”

„Înțelesei pentru a suta oară că mă atrăgea altceva în Maitreyi: iraționalul ei, virginitatea ei barbară și, mai presus de toate, fascinuația ei. Îmi lămurii perfect aceasta; că eram vrăjit, nu îndrăgostit.”

„Ne priveam fix, fermecați, stăpâniți de același fluid suprafiresc de dulce, incapabil să ne împotrivim, să ne scuturăm de farmec, deșteptându-ne. Mi-e greu să descriu emoția. O fericire calmă și în același timp violentă, în fața căreia sufletul nu opunea nici o rezistență; o beatitudine a simțurilor care depășea senzualitatea, ca și cum ar fi participat la o fericire cerească, la o stare de har. La început, starea se susținea numai prin priviri. Apoi am început să ne atingem mâinile, fără a ne despărți totuși ochii. Strângeri barbare, mângâieri de devot. Au urmat, firesc, sărutările pe mâini. Era atât de pierdută, își mușca atât de pătimaș buzele, încât aș fi putut-o săruta pe buze, aș fi putut face tot. M-am reținut cu multă greutate.”

Vezi cărțile scriitorului Mircea Eliade pe Libris.ro sau Bestseller.md!

„Îi spusei atunci că o iubesc. Nu știu cum au răsunat cuvintele mele, căci ea își acoperi ochii și nu răspunse. Mă apropiai și repetai mai cald, mai sincer, acele câteva cuvinte de iubire pe care le puteam spune în bengali.”

„Mă apropiai, o luai în brațe și o sărutai iarăși, înnebunit de neînțelegere, întunecat de pasiune. O sărutai pe gură și-i întâlnii buzele umede, fragede și parfumate, cum niciodată nu aș fi crezut că îmi va fi dat să sărut.”

„- Acum te iubesc numai pe tine; niciodată n-am iubit mai înainte. Mi s-a părut că iubesc. Acum știu, acum e altfel.”

„- Tu ai iubit vreodată așa, ca acum?
– Niciodată, răspunsei repede, fără să știu dacă mint sau exagerez numai.
– Nici eu, mărturisi Maitreyi. Dar alte iubiri am mai avut. Să ți le spun?
– Cum vrei.
– Am iubit întâi un pom…”

„Acesta e miracolul femeii indiene: o fecioară care ajunge amantă perfecta în cea dintâi noapte.”

„Azi, pe când îi povesteam destrăbălările fetelor din Europa, ea m-a întrebat dacă sunt pur, și numai gândul că s-ar putea să nu fiu a înspăimântat-o într-atât încât a început să plângă.”

„Dacă e adevărat că toate religiile sunt bune, că același Dumnezeu se manifestă în fiecare din ele, atunci de ce n-aș putea îmbrățișa credința Maitreyiei? Nu-mi lepăd legea din spaimă sau de pofta câștigului, ci pentru că dragostea mă pune la încercare.”

„Mi-a spus odată că dacă aș fi fost violată și zvârlită afară din casă, tu m-ai iubi încă.”

„Îmi porumceam să nu mă gândesc la nimic. Totul va trece, totul va trece, mi-am spus. (De atunci am învățat refrenul acesta, care mi-a ajuns mai târziu un adevărat laitmotiv al vieții mele.)”

„Oriunde mă duceam, o întâlneam pe ea, printre pini și mesteceni, pe stânci, pe drumuri.”

„Îmi scria: „Cum aș putea eu să te pierd pe tine, când tu ești soarele meu, când razele tale mă încălzesc pe drumul acesta de țară? Cum să uit eu soarele?”


Vezi și

– Adevărul: Povestea de dragoste interzisă a lui Mircea Eliade cu Maitreyi Devi
– Istorii regăsite: Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, o iubire imposibilă
– Ziare.com: Fotografia zilei: Mircea Eliade si Maitreyi Devi


Adăugat de Ion Bargan. Urmărește pe facebook / goodreads

2 gânduri despre &8222;„Maitreyi” de Mircea Eliade – Recenzie și Citate&8221;

  1. Pingback: Maitreyi – Blog

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s