Top 10 cărți românești potrivit cititorilor Goodreads

carti-romanesti
Foto: Ol Pa Popa (facebook.com)

Cele mai bune cărți românești au fost votate de utilizatorii site-ului Goodreads. La data de 18 aprlie 2016, clasamentul celor 10 cărți must-read scrise de autori români arată în felul următor.


10. „Exerciții de echilibru” de Tudor Chirilă

 Exerciții de Echilibru

Dacă vreți să-l cunoașteti mai bine pe Tudor Chirilă, citiți-i textele adunate în volum. Veți descoperi un scriitor surprinzător, care se exprimă cu aceeași ușurință în proză sau în versuri și ale cărui rânduri trădează o sensibilitate pe care puțini i-o bănuiesc.

Tudor Chirilă scrie dulce-amar despre dragoste, pasionat despre filme, teatru și cărți, nostalgic despre oameni dragi dispăruți, ironic despre locuitorii României de azi. Mesajul lui? Cel mai important e să iubești. Și să fii liber.


9. „Pânza de păianjen” de Cella Serghi

 Pânza de Păianjen (BPT, Vol. 5)

Pânza de păianjen, romanul de debut al scriitoarei din Constanța, Cella Serghi evocă mediul sufocant al copilăriei Dianei Slavu. Smulsă prin căsătorie din păinjenişul strangulant al copilăriei, tânăra nimereşte în alt păinjeniş, acela al unor contradicţii interioare şi relaţionale insurmontabile.

„Un bărbat abil se ascundea sub această înfăţişare modestă, un bărbat care a ştiut să facă din prezenţa lui o otravă plăcută, pe care mi-o dădea şi mi-o refuza capricios, ca s-o doresc din ce în ce mai mult.”


8. „Moromeţii” de Marin Preda

 Moromeţii (Volumul I+II)

Cele două volume ale romanului Moromeții conțin povestea unei familii de țărani din Câmpia Dunării, mai precis din satul teleormănean Siliștea-Gumești, familie care cunoaște, de-a lungul unui sfert de secol, o adâncă și simbolică destrămare.

„Când omul uită de Dumnezeu, uită şi Dumnezeu de el şi îl lasă singur în faţa păcatelor.”


7. „Invitația la vals” de Mihail Drumeș

invitatie-la-vals_1_fullsize

Apărut în 1936 şi publicat în peste de 30 de ediţii, Invitaţia la vals, romanul semnat de Mihail Drumeş, a devenit unul dintre cele mai apreciate titluri ale literaturii interbeleice. Marcată de o scriitură sensibilă, povestea dintre Tudor şi Micaela se desfăşoară sub auspiciile unei iubiri tulburătoare, măcinată de excese emoţionale, gelozie şi jocuri ale seducţiei.

„Pe o femeie o cucerești ușor, dar o păstrezi greu.”


6. „Patul lui Procust” de Camil Petrescu

Patul lui Procust (BPT, Vol. 57)

Patul lui Procust de Camil Petrescu este cel mai valoros roman al autorului și unul dintre romanele importante ale Modernismului european.

„Este uimitor cât de mult seamănă, în reacțiile simțirii lor, doi oameni care se iubesc, oricât ar părea că au caractere diferite.”


5. „Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade

romanul-adolescentului-miop_1_fullsize_1

„Era mai mult decât un roman autobiografic. Voiam să fie în același timp un document exemplar al adolescenței. Îmi propusesem să nu inventez nimic, nici să înfrumusețez, și cred că m-am ținut de cuvânt. Îmi spuneam că, pentru întâia oară, un adolescent scrie despre adolescență și scrie întemeiat pe documente.” – Mircea Eliade, Amintiri

„Se spune că până acum nu a murit nimeni din dragoste… oare oi fi eu primul?”


4. „Enigma Otiliei” de George Călinescu

Enigma Otiliei

Enigma Otiliei de George Călinescu este primul nostru roman citadin modern, obiectiv, de tip clasic și balzacian.

„Pentru orice tânăr, enigmatică va fi în veci fata care îl va respinge dându-i în același timp dovezi de iubire”


3. „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda

Cel mai Iubit dintre Pământeni. Vol. 1 (BPT, Vol. 160)

”Cel mai iubit dintre pământeni”, capodopera scriitorului Marin Preda în trei volume este centrată în jurul vieţii profesorului de filozofie Victor Petrini, un fost deţinut politic.

„Dacă dragoste nu e, nimic nu e!…”


2. „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu 

 Ultima Noapte de Dragoste, Întâia Noapte de Război (Vol. 1+2)

Autorul Camil Petrescu surprinde drama intelectualului lucid, însetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini.

„Femeia înșală numai pe cel pe care-l iubește, pe ceilalți îi părăsește pur și simplu.”


1. „Maitreyi” de Mircea Eliade

maitreyi_1_fullsize

Maitreyi este un roman erotic, al experienței, scris de Mircea Eliade. A fost publicat pentru prima oară în 1933 și s-a bucurat de popularitate în întreaga lume. Romanul descrie povestea de dragoste secretă dintre autor şi Maitreyi, fiica profesorului Dasgupta, gazda lui din India.

„Înțelesei pentru a suta oară că mă atrăgea altceva în Maitreyi: iraționalul ei, virginitatea ei barbară și, mai presus de toate, fascinul ei. Îmi lămurii perfect aceasta; că eram vrăjit, nu îndrăgostit.”


Adăugat de Ion Bargan. Urmărește pe facebook / goodreads

4 gânduri despre &8222;Top 10 cărți românești potrivit cititorilor Goodreads&8221;

  1. Nu vă supăraţi, dar Enigma Otiliei de exemplu e atît de insipidă, inodoră şi incoloră încît, cu toată bunăvoinţa (asta însemnînd vreo 5 încercări) n-am putut citi mai mult de 2-3 pagini ! Prefer oricînd Sadoveanu, Rebreanu sau Preda ! P.S. Bietul Ioanide în schimb chiar e un roman reuşit !

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s