O carieră este ceva minunat, dar nu te poți ghemui lângă ea într-o noapte friguroasă

marilyn-monroe-joe-di-maggio

Zeiţa sexului şi-a fluturat genele, şi-a lins buzele, emoţionată. Se uita cu teamă la mulţimea care se îmbulzea. „Nu pricep în ruptul capului ce e cu înghesuiala asta”, a şoptit. „Nu pricep în ruptul capului de ce sunt aici atâţia oameni atât de devreme.”

Cei aflaţi destul de aproape ca să audă vocea moale, un pic răguşită, au zâmbit. Ce conta că e 2.30 dimineaţa? Mulţimea ar fi aşteptat toată noaptea ca să o poată vedea pe Marilyn Monroe jucând în faţa camerei.

Marilyn tocmai începea filmarea celebrei scene cu fusta ridicată de curent din filmul Şapte ani de căsnicie. Mulţimea se îmbulzea mai aproape. Veniseră 4 000 de oameni să-şi vadă idolul cum face dragoste cu aparatul de filmat. Marilyn nu i-a dezamăgit. A zâmbit, în vreme ce păşea deasupra gurii de ventilaţie cu o senzualitate care i-a făcut pe fani să zbiere de încântare. Curentul a suflat prin grilaj, şi Marilyn s-a răsucit voioasă, cu fusta ei albă învolburată în jurul umerilor. A lucrat la această scenă timp de patru ore, iar mulţimea a urlat la fiecare dublă.

Un singur bărbat nu fluiera şi nu aclama. Joe Di Maggio îşi ţinea buzele strâns lipite. Era o undă de moarte pe chipul lui în vreme ce privea fotografii ghemuiţi pe trotuar care fotografiau de zor picioarele lungi şi sexy ale lui Marilyn. Apoi a întors spatele, dezgustat. Văzuse destul.

„Ce credeţi despre soţia dumneavoastră?” l-a întrebat un reporter. Joe s-a uitat la el, apoi la frumoasa blondă care îşi juca rolul în faţa obiectivelor. „Nici un comentariu”, a spus el categoric şi a plecat.

Joe Di Maggio îşi iubea soţia, dar nu putea suferi să o împartă cu fanii ei, care o mâncau din priviri. Nu era multă vreme de când Marilyn îi promisese că renunţă la carieră şi se apucă să crească pruncii lui Joe; atunci de ce continua să se afişeze ca un sex-simbol fără creier? Joe ştia că Marilyn avusese o viaţă grea şi era de acord să uite tot ce-a fost. Şi atunci de ce nu putea şi ea să facă asta?

Marilyn Monroe s-a născut la Los Angeles, pe 1 iunie 1926; o chema Norma Jean Baker. Era copil din flori şi nedorit. Tatăl ei dispăruse înainte ca Norma Jean să vină pe lume. Curând după naştere, mama ei a avut o cădere nervoasă şi a fost internată într-un spital de psihiatrie. Norma Jean a fost pasată de la o familie de părinţi adoptivi la alta şi, în cele din urmă, a aterizat într-un orfelinat. Dar nu era orfană. Avea părinţi – numai că nu o voiau.

Când avea opt ani a fost violată de un locatar vârstnic din casa unora dintre mulţii ei părinţi adoptivi. Bărbatul i-a dat cinci cenţi „ca să nu-l pârască”. O trădare şi mai mare a fost când copila îngrozită a „pârât”, în cele din urmă — şi nimeni n-a crezut-o. Norma Jean era pierdută într-o lume de singurătate şi spaime.

Pe măsură ce creştea, Norma Jean se transforma într-o fată atrăgătoare, care se descurca surprinzător de bine la şcoală. La doisprezece ani a descoperit băieţii. Şi, mai ales, a descoperit că băieţilor le plac fetele cu pieptul mare care poartă pulovere strâmte. Norma Jean purta de multe ori pulovere strâmte. Respinsă de propriii părinţi şi de o procesiune nesfârşită de părinţi adoptivi, a găsit o consolare în faptul că măcar era considerată atrăgătoare de către sexul opus. Acest fapt i-a pavat drumul către succesul viitor.

Din păcate, primii ani petrecuţi în nesiguranţă şi-au lăsat amprenta asupra Normei Jean. Când abia împlinise 16 ani s-a măritat cu Jim Dougherty, de 21 de ani, doar ca să nu mai fie dată altei familii adoptive. Căsătoria s-a destrămat după un an, şi atunci Norma Jean a hotărât să lase în urmă trecutul. A devenit fotomodel, şi-a decolorat părul şi a plecat la Hollywood să se facă actriţă. A reuşit mai mult decât în cele mai nesăbuite vise ale ei.

În cariera sa, Marilyn a făcut 23 de filme, care au adus producătorilor 200 de milioane de dolari, cu toate că partea ei a fost de nici măcar 2 milioane. Marilyn era sinceră in dorinţa sa de a deveni o actriţă talentată. Nu-i păsa de bani.

Era încă pe calea spre statutul de star când l-a întâlnit pe Joe Di Maggio. S-au trezit că sunt pereche la o întâlnire aranjată de alţii. Era evident că Marilyn n-are habar că partenerul ei este o legendă a baseballului. Când au fost prezentaţi unul altuia, ea l-a întrebat pe Joe:

— Jucaţi în filme italieneşti, domnule Di Maggio?

— Te ţii de goange? a explodat alt invitat la petrecere. Joe e cel mai mare jucător de baseball de la Babe Ruth încoace.

— Cine-i Babe Ruth? a întrebat Marilyn, nevinovată.

Joe era prins în mreje. Ea nu era doar superbă, ci şi sinceră şi deschisă şi avea un umor maliţios. A început să se ţină după vedeta blondă.

Marilyn era vestită pentru vorbele sale de o isteţime plină de naivitate. Întrebată ce poartă în pat, Marilyn a răspuns: „Chanel № 5.” La o conferinţă de presă despre celebrele ei fotografii nud pentru un calendar, un ziarist a întrebat-o:

— Vreţi să spuneţi că nu aveaţi nimic* când aţi pozat pentru acea fotografie nud?

— A, nu, a zis Marilyn dintr-o suflare, aveam radioul deschis.

* Joc de cuvinte intraductibil: to have something on, „a fi îmbrăcat cu ceva”, to have the radio on, „a avea radioul deschis” (n.t.).

Marilyn n-a crezut niciodată că e frumoasă. Era o femeie sensibilă şi temătoare, care îşi rodea unghiile până la sânge. Joe s-a trudit să o facă să-l creadă când îi spune că o iubeşte. Nu era învăţată să fie iubită. Aşa încât chipeşul star sportiv italian a curtat-o pe actriţa blondă, şi o vreme totul a mers bine. Au descoperit că amândurora le place să mănânce în mici restaurante italieneşti. Joe a învăţat-o pe Marilyn să pescuiască, să joace biliard şi cărţi. El a recunoscut, râzând: „Am învăţat-o să joace biliard. Într-o după-amiază a prins jocul ca un trăgător de elită al sălilor de biliard. înainte de încheierea şedinţei mă bătuse deja.”

Marilyn a reacţionat bine Ia căldura şi stabilitatea lui Joe. Era o relaţie care avea să o apere de viaţa falsă a unui star de la Hollywood. S-au căsătorit pe 14 ianuarie 1954. Marilyn era în al nouălea cer; avea să aibă parte, în sfârşit, de o familie normală. Este citată vorba ei: „O carieră este ceva minunat, dar nu te poţi ghemui lângă ea într-o noapte friguroasă.”

Dar, vai, fericirea de curând găsită nu avea să dureze. Sufletul lui Marilyn nu putea fi despărţit de lumea spectacolului. Trebuia să continue cu filmele. Joe a învinuit-o că se vinde studiourilor şi a plecat. Au divorţat după mai puţin de un an de căsnicie.

Marilyn a încercat încă o dată să-şi afle fericirea şi s-a căsătorit în 1956 cu celebrul dramaturg Arthur Miller. A fost o catastrofă. Miller a descris viaţa lor împreună ca „traiul într-o vitrină”. A obosit iute să fie în ochii publicului doar domnul Marilyn Monroe. Au divorţat, şi Marilyn a fost din nou singură.

Joe a rămas în legătură strânsă cu Marilyn în timpul scurtei ei căsnicii cu Miller. Spera că el şi Marilyn se vor recăsători şi vor afla fericirea pe care o căutau amândoi. Marilyn dorea şi ea să mai încerce o dată… dar nici Joe, nici restul lumii n-aveau să afle asta decât după moartea ei. Speriată că îl va pierde definitiv pe Joe, Marilyn a scris o scrisoare de dragoste lungă şi pasională. Dacă ar putea măcar să-l mulţumească pe Di Maggio, scria ea, ar reuşi „cel mai mare şi mai greu lucru” – să facă fericit pe cineva. Marilyn n-a trimis scrisoarea. A fost găsită în biroul ei după ce trupul neînsufleţit i-a fost descoperit în propria casă. Ancheta a stabilit că s-a sinucis cu o supradoză de somnifere, cu toate că de atunci circulă diferite speculaţii despre moartea ei.

Joe, cu inima zdrobită, s-a ocupat de funeralii. A privit în sicriu înainte de a fi închis. Plângea când s-a aplecat să o sărute pe femeia încă frumoasă care îi fusese soţie. „Te iubesc, te iubesc, te iubesc”, a şoptit, cu vocea spartă.

În fiecare zi, în tot restul vieţii sale, Joe a pus să fie aşezat un trandafir roşu pe mormântul lui Marilyn Monroe — zeiţa chinuită pe care a adorat-o un timp, dar pe care nu a reuşit să o salveze.

Din cartea ”Cele mai frumoase povești de dragoste întâmplate vreodată” de Megan Gressor și Kerry Cook.

P.S. Deși mariajul lor a durat doar 274 de zile, fostul jucător de baseball, Joe DiMaggio a fost mereu cu gândul la Marilyn Monroe. Nu s-a căsătorit după decesul actriței și a transmis la mormântul ei din Los Angeles câte un buchet de trandafiri, de trei ori pe săptămână, pentru următorii 20 de ani. Când a decedat, ultimele sale cuvinte au fost ”În sfârșit o voi putea vedea pe Marilyn.”

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s