21 de idei pentru crearea obișnuinței de a citi zilnic

vladislava-solodka

Începem acest articol mai întâi cu întrebarea: De ce am avea nevoie de obișnuința de a citi zilnic? Dezvoltarea vocabularului, stimularea creativității și îmbunătățirea memoriei sunt doar câteva dintre beneficiile lecturii zilnice.

În continuare vom descoperi împreună mai multe idei care te vor ajuta să dezvolți deprinderea de a citi în fiecare zi.


CITEȘTE MAI MULT DIN CE ÎȚI PLACE


1) Primul pas este să citești cărțile care te captivează cel mai mult. Îți place stilul unui autor, un gen anumit de literatură? Atunci știi ce ai de făcut! Nu termina de citit o carte doar dacă ai început-o.

Scriitorul Nicolae Dabija are o obișnuință de a citi cartea până la pagina 17 pentru a se decide dacă dorește să continue lectura sau să treacă la o altă carte. Această obișnuință i s-a creat încă din timpul când era elev în s. Codreni, r. Cimișlia. În biblioteca școlii, precum și în toate celelalte biblioteci, ștampila instituției se aplică pe pagina 17, astfel încât ai mereu un semn de control – să continui sau să te oprești.

Ce facem cu cărțile non-ficțiune, care sunt necesare pentru dezvoltare personală și profesională, însă care nu întotdeauna ne captivează la fel de mult precum cărțile de literatură artistică?


2) Dacă este o carte de specialitate, dezvoltare personală sau business, nu începe lectura cărții în mod obișnuit de la început la sfârșit. Citește descrierea de pe copertă, informațiile despre autor, analizează cuprinsul și începe să citești în primul rând capitolele ce te interesează. Această tehnică va reduce din pierderea atenției și a interesului în timpul lecturii.


CITEȘTE CARTEA CU CREIONUL ÎN MÂNĂ


3) Folosește întotdeauna semne de carte! Atunci când nu utilizezi semne de carte, vei pierde cel puțin 5-10 minute pentru a reciti câteva pagini și fragmente anterioare până vei găsi locul în care te-ai oprit la ultima lectură.


4) Faceți notițe! Subliniază citatele care ți-au plăcut, scrie-le într-un carnet sau într-un document în computer. După finalizarea lecturii, scrie o recenzie, utilizând cei cinci pași simpli descriși în articolul Cum se scrie o recenzie? Astfel, îți vei aminti multe informații din carte când vei citi recenzia și cele mai importante citate pe care le-ai subliniat.

Nu trata cartea ca un obiect sacru, care trebuie păstrat în stare perfectă. Valoarea cărții constă în informația din ea, astfel încât nu este nimic grav dacă faci sublinieri. Cartea trebuie să fie un câmp de luptă, în care să extragi cât mai multe victorii sub formă de informații.

Citește cartea cu creionul în mână. O vei reciti în jumătate de oră.


CITEȘTE ÎNAINTE CA HOLLYWOOD-UL SĂ O FACĂ


5) Creează-ți o deprindere în a nu privi vreodată un film înainte de a citi cartea pe baza căruia a fost făcut. Vei avea parte de senzații extraordinare în timp ce vei compara felul în care ți-ai închipuit personajele și locurile descrise în carte cu viziunea regizorului. Vei vedea ce momente au fost excluse sau modificate.

O recomandare pentru exploratori: Citește cărțile noi înaintea ca Hollywood-ul să o facă! 🙂


6) Plasează cartea sau cărțile pe care dorești să le citești la vedere, pe noptieră, la bucătărie sau în orice alt loc din casă, pentru a-ți aminti de lectură.

Personal, pe lângă cărțile din dormitor, am la bucătărie întotdeauna o carte cu versuri de Mihai Eminescu și Grigore Vieru. Cel puțin o dată în săptămână în timp ce se fierbe apa pentru ceai, deschid și citesc câteva poezii.


7) Crează liste cu lecturi recomandate în care să adaugi câte un plus de fiecare dată când cineva îți recomandă o carte. Atunci când îți dorești să procuri ceva cărți sau să împrumuți de la bibliotecă, consultă lista și alege dintre cărțile care au obținut cele mai multe recomandări.


ÎNSCRIE-TE ÎNTR-UN CLUB DE LECTURĂ


8) Înscrie-te sau crează un club de lectură pentru a citi împreună cu prietenii și cunoscuții tăi. Poți crea un club de lectură în familie, la locul de muncă sau în propriul cerc de prieteni. Alege un lider care să anunțe din timp locul și ora întâlnirii. În urma discuțiilor, alege o carte pe care să o citiți cu toții timp de patru săptămâni, iar la următoarea întâlnire să o discutați.

Îți recomand să devii membru al Clubului de Lectură JCI – alegem împreună o carte de dezvoltare personală sau literatură artistică pe care ne asumăm timp de o lună să o citim, după care ne întâlnim și o discutăm împreună. De asemenea, periodic un membru al clubului vorbește despre o carte citită recent.

9) E bine de îmbinat literatura de specialitate cu literatura artistică și versuri. Aceasta este folositor atât pentru dezvoltarea ta ca persoană, dar este și necesar pentru a nu te plictisi vreodată de lectură.


PUTYOURFACEINABOOK


10) Majoritatea oamenilor spun că nu reușesc să citească din cauza lipsei de timp. Este aceasta aoare adevărat? Conform datelor TNS Moldova, cetățeanul Republicii Moldova petrece zilnic circa 1 oră 30 min navigând pe Internet și 1 oră 30 min privind TV.

Dacă am aloca din acest timp o oră lecturii, la finele unei săptămâni am termina de citit o carte de 300 de pagini. Aceasta înseamnă 52 de cărți pe an. E posibil? Cum ducem contul cărților citite?


NOTEAZĂ CĂRȚILE PE CARE LE CITEȘTI


11) 50 de cărți pe an este foarte posibil. În 2011, anul în care am lucrat la conceptul librăriei online Bestseller, am citit peste 50 de cărți. Majoritatea au fost cărți de dezvoltare personală, business, biografii și literatura artistică. Cărțile le-am ales pentru a mă ajuta în deschiderea și dezvoltarea afacerii. Atunci când citești pentru a obține anumite cunoștințe, lectura zilnică devine nu doar o pasiune, dar și o dorință puternică.

Pentru a duce contul cărților citite, recomand să pregătești un carnet în care să scrii denumirea completă a cărții, data și locul în care ai început să citești cartea, apoi data și locul în care ai încheiat de citit cartea. Scrierea datei te va ajuta să înțelegi cât timp a durat lectura cărții, iar menționarea locului va crea amintiri și vei resimți unele stări trăite în timpul lecturii. Ai putea indica de unde ai luat cartea: librărie, bibliotecă, prieten etc. Recomand să apreciezi cartea cu steluțe.

Exemplu: ”Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda, 27 septembrie 2005-12 decembrie 2005, mun. Chișinău, Biblioteca Liceului Național ”Mihai Viteazul”, 5 stele din 5.


GOODREADS


O metodă modernă de a duce contul cărților citite este Goodreads – un site pentru cititori și recomandări de carte. Site-ul funcționează precum rețeaua de socializare Facebook, îți creezi un profil, te împrietenești cu alți cititori, scrii comentarii, participi în grupuri de discuții etc.  Aici poți să scrii recenzii la cărțile pe care le-ai citit, să le apreciezi cu steluțe și să le recomanzi prietenilor. Atunci când dorești să te informezi despre o carte, în primul rând apar aprecierile și recenziile prietenilor tăi, apoi ale celorlalți utilizatori Goodreads.

Dacă ai un smartphone, instalează aplicația Goodreads pentru iPhone sau Android. Pe lângă funcționalitățile de bază Goodreads, aplicația îți permite să scanezi codul de bare a cărții pe care o citești și să o adaugi pe raftul tău virtual.


CERE RECOMANDĂRI DE CĂRȚI


12) Recomandă cărți și cere recomandări. Ralph Waldo Emerson a spus la un moment dat ”Când întâlneşti un om cu o personalitate deosebită, ar trebui să-l întrebi ce cărţi citeşte.” Solicită oamenilor de succes pe care îi întâlnești să îți recomande 2-3 cărți care i-au influențat în cea mai mare măsură. La rândul tău, după sfârșitul lecturii unei cărți bune recomand-o unui prieten care gândești că o va găsi captivantă și utilă.

Vezi 3 cărți preferate ale actorului Will Smith.


ÎMPRUMUTĂ CĂRȚI DE LA PRIETENII ȘI DE LA BIBLIOTECĂ


13) Împrumută cărți de la prieteni sau de la bibliotecă cu condiția strictă de a le returna în 2 săptămâni sau maxim 4 săptămâni. Astfel, îți creezi obișnuința de a întoarce în timp cartea împrumutată. Aceasta te va motiva să citești cartea, având un deadline.

Un obicei chiar mai bun ar fi să împrumuți o carte de la un prieten sau coleg de serviciu cu condiția de a o returna a doua zi. Astfel vei avea o mare motivație de a citi cât mai mult posibil.


CITEȘTE ÎN LOCURI DIFERITE


14) Schimbă locul și anturajul! După o oră de lectură sau mai mult, e bine să modifici locul în care citești. Ai putea merge într-o altă cameră, afară într-un parc, în oraș la o cafenea sau chiar la bibliotecă.

Avantajul de a merge la bibliotecă este în faptul că acolo toată lumea citește și asta te motivează foarte mult. Este precum fitness-ul acasă și cel într-o sală de sport. Un alt plus este în faptul că nu vei fi întrerupt de o convorbire telefonică îndelungată sau, de ce nu, de zgomotul muzicii ce se aude de la vecini.


POARTĂ MEREU CU TINE O CARTE


15) Poartă mereu cu tine o carte pentru a o citi atunci când aștepți în rând la bancă sau în timpul unei călătorii mai îndelungate cu transportul public.

De asemenea, poți să procuri un eReader sau să instalezi aplicații pe smartphone cu ajutorul cărora să citești cărți electronice.

Vezi Top 5 aplicații pentru citirea cărților electronice.


CITEȘTE PARTENERULUI


16) Citește capitole din carte partenerului, unui membru al familiei sau unui prieten, dornic de a te asculta și a afla lucruri noi. E foarte important să alegi cartea după interesele persoanei căreia îi vei citi și să urmărești interesul cu care o face. În timpul lecturii recomand să te oprești la fiecare 7-15 minute și să întrebi sau să discuți pe seama celor citite. Aceasta va menține interesul față de carte.

Îmi amintesc cu multe emoții ziua când am citit tatălui romanul „Bătrânul și marea” de Ernest Hemingway. Era o seară geroasă de iarnă, lemnele ardeau în sobă. O istorioară precum cea a bătrânului Santiago era tocmai potrivită. Am discutat și am analizat diferite situații descrise în carte și le-am comparat cu întâmplări din viața noastră. După lectura romanului am privit ecranizarea din 1990 în regia lui Jud Taylor și filmul de desene animate distins cu Premiul Oscar în 1997 în regia lui Aleksandr Petrov. Am petrecut foarte frumos timpul și ne amintim deseori despre această carte în discuțiile noastre.


RECITEȘTE CARTEA PREFERATĂ


17) Recitește o carte preferată cel puțin o dată la jumătate de an. Pasiunea pentru lectură poate scădea din cauza unor lecturi incomode sau plictisitoare. Recomand o dată la câteva luni să recitești din biblioteca personală o carte preferată.

Aceasta îți va aminti de senzațiile plăcute din timpul lecturii anterioare și te va face să înțelegi mai bine cartea respectivă. Aflasem la un anumit moment dat de un antreprenor care citește o dată la câteva luni cartea sa preferată „Secretele succesului” de Dale Carnegie. Până în prezent a citit-o de 16 ori (!) Să recunosc, este și cartea mea preferată, însă sunt departe de această performanță 🙂


ÎN FIECARE DIMINEAȚĂ DEDICĂ JUMĂTATE DE ORĂ LECTURII


18) Trezește-te cu jumătate de oră mai devreme și dedică acest timp lecturii. Nimeni nu te va deranja dimineața atât de devreme și vei asimila mai bine informația datorită somnului odihnitor.

Înainte de somn, la fel, dedică 30 de minute lecturii.


19) Setează pentru anul curent o provocare de 10, 25 sau 50 de cărți citite și urmărește să-l îndeplinești. Site-ul Goodreads despre care am amintit mai sus are o rubrică aparte Reading Challenge. Aici poți urmări cum prietenii tăi reușesc să îndeplinească provocarea aleasă.


20) Ideea numărul 20 aștept să vină de la o cititoare a acestui articol.


21) Ideea numărul 21 aștept să vină de la un cititor al acestui articol.


Lecturi plăcute!

Articol de Ion Bargan, fondatorul Bestseller

Urmărește pe Facebook / Instagram / Goodreads!

13 gânduri despre &8222;21 de idei pentru crearea obișnuinței de a citi zilnic&8221;

 1. Mihaita Georgiana Alexandra zice:

  o iedee buna , care pentru mine functioneaza , este sa ne lasam carti care ne plac in toata casa , inclusiv in baie si bucatarie , mai ales in baie :)))

  Apreciază

 2. byby zice:

  Recomand un Kindle, e usor si practic. Ecranul nu luceste in soare, spre deosebire de telefoane/tablete. E device-ul cel mai bun daca vrei sa citesti si atat, fara a-ti fi distrasa atentia.

  Apreciază

 3. Mada zice:

  Am citit in urma cu cateva saptamani o metoda cu ajutorul careia poti sa iti faci timp sa citesti. Ideea era ca trebuia sa citesti pe zi minim numarul de pagini care corespundea cu data din ziua respectiva. Astfel, din curiozitate, poti ajunge sa citesti si mai mult.

  Apreciază

 4. My Coffee 8 zice:

  Ideea nr.20: Anterior făceam lectură în paralel a mai multor cărți concomitent, însă mi-am schimbat obiceiul, căci atenția asupra unei cărți era distorsionată de atenția celeilalte. Și ținând cont că fiecare carte îți inspiră anumite emoții, stări, un anumit mod de gândire, de multe ori diferite de la carte la carte, am început să mă concentrez la lectura unei singure cărți. Și doar după ce am terminat o carte, atunci mă apuc de lecturat următoarea 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 5. Vieru zice:

  Citesc mai multe carti odata ( de obicei 2-3), asta imi dezvolta memoria ( unde am ramas, de ce un personaj gandeste astfel…), Pot astfel sa alternez literatura de specialitate cu cea artistica.

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s