Biblioteca pentru toți – O colecție ce se transmite din generație în generație

biblioteca-pentru-totiAstăzi dorim să prezentăm o colecție de cărți foarte populară în România și Republica Moldova cu o istorie de peste 100 de ani. Este vorba de Colecția ”Biblioteca pentru toți”, care a fost inițiată de scriitorul și folcloristul Dumitru Stăncescu și publicată din 1 martie 1895 de editorul Carol Müller, care s-a inspirat, din colecția germană de buzunar Universal Reklam Bibliotheck din Leipzig. În total au fost publicate 178 de numere.

După 1899, colecția a fost vândută Casei de Editură a Librăriei Alcalay, care a continuat numerotarea de la numărul 179. Leon Alcalay a continuat seria lucrărilor de tematică variată, ajungând în 1920, anul morții sale și al trecerii colecției „Biblioteca pentru toți” sub egida editurii Șaraga, la 1104 titluri, câteva reeditate de mai multe ori.

În intervalul 1943 – 1959, ”Biblioteca pentru toți” a fost editată de Editura Socec, Editura „Cartea Rusă”, „Editura pentru Literatură și Artă” a Uniunii Scriitorilor, Editura ARLUS, Editura Tineretului a CC al UTC. Începând de la 1 aprilie 1959, ”Biblioteca pentru toți”, apare în cadrul Editurii de Stat pentru Literatură și Artă (ESPLA) și, din 1970, a Editurii Minerva, ca serie nouă, numerotată din nou de la 1.

În 2001, colecția „Biblioteca pentru toți” a ieșit de sub egida Ministerului Culturii. Statul a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) doar formula BPT, inițialele colecției, formula extinsă, adică „Biblioteca pentru toți” rămânând astfel neînregistrată.

În luna martie a anului 2009, ziarul Jurnalul Național a lansat sub marca „Biblioteca pentru toți” o colecție de cărți, cuprinzând 100 de titluri, majoritatea acestora având autori români. Fiecare volum este editat în format 12 x 20 cm, iar pe coperte sunt reproduse creații ale unor pictori români. Cărțile sunt publicate de editurile Litera, Curtea Veche și Art.

Cărțile din colecție ”Biblioteca pentru toți” pot fi comandate online pe Bestseller.md.

Coleția este unică și valoroasă. Aici nu-l vei găsi pe Paulo Coelho, dar îl vei găsi pe Mircea Eliade, nu-l vei găsi pe Shakespeare, ci pe Eminescu, în loc de Edgar Allan Poe îl avem pe George Bacovia, nu este Truman Capote, însă îl avem pe Mihail Drumeș și toată elita literaturii românești. O literatură foarte bogată, care rezistă în timp și reușește să educe generații întregi.

Volumele au un aspect plăcut, copertă tare și supracopertă. La începutul fiecărei cărți găsim date biografice ale autorului, astfel încât reușim să simțim mai bine farmecul cărții, deoarece fiecare autor, la fel ca un personaj pe care îl crează este unic. Aflăm cum au fost primii pași pe drumul literaturii, care au fost preferințele literare, ca de exemplu, Vasile Voiculescu era un mare fan Shakespeare, încercând chiar să-l emite pe celebrul scriitor englez.

La sfârșitul cărții găsim referințe critice, interviuri. Este o parte a carții pe care o citești cu drag, deoarece mereu la încheierea lecturii vrei să afli ce parere au și alți oameni despre opera dată, mai ales când aceștia sunt critici literari și scriitor cunoscuți.

La scrierea articolului au fost utilizate informații de pe Wikipedia și Bestseller.md.

Articol de Cristian Plop, Editor web Bestseller.md

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s